tisdag 12 februari 2013

Feng Shui-inredning

Hej

Sakta men säkert så blir jag bättre från influensan.
Jag är inne på 3:e veckan, väldigt segt tycker jag.
=========================

I omgångar har jag försökt att läsa om Feng Shui,som är en flera
 tusenårig österlänsk  inredningsmetod.
Som enligt den tron gör att man får större balans och harmoni i sitt hem, trädgård, m.m, ja i sitt liv!
Men det är minnsan inte lätt!!  Man blir snabbt förvirrad, det är så mycket att lära sej. Det går inte att läsa på några timmar, och sen tro att man förstår detta. Nej jag tror att om man vill lära sej så får man ta en del i taget.Tex färgernas betydelse, eller vad man ska tänka på i ett badrum.
(Om man vill fördjupa sej  finns det kurser man kan gå på
och man kan numera även bli utbildad Feng Shui- konsult, alltså inredningskonsult.)

 Men jag är mest nyfiken, och har hoppat runt här på olika sidor
Och så mycket vet jag, att man ska rensa och städa bort allt onödigt som ligger framme.
Enligt Feng Shui :-)


Feng shui betyder vind och vatten. Det är en 3000-årig kinesisk lära som går ut på att inreda enligt naturens egna krafter. Tanken är att harmoni i hemmet skapas genom att efterlikna naturens former och färger. En grundregel är att låta chi, energikraften, ständigt flöda fritt i hemmet. Chi är en universell kraft, en energi som finns i rörelse omkring oss i all materia, och även inom oss människor. Felplacerade möbler och inredningsdetaljer stjäl energi och det gäller att istället få det som finns i hemmet att fungera i harmoni.

Feng Shuis regler talar om hur du ska inreda ditt hem och din trädgård, vilka färger och material du ska använda, vilket håll du ska sitta eller ligga vänd mot, hur du kan skydda ditt hem och dig själv mot otur och förbättra din tur. 

Det finns 3 sk. verktyg man använder:

De fem elementen 

Vatten, eld, jord, trä och metall, som all materia är uppbyggd av, bär på energier som påverkar oss människor på olika sätt. Genom att kombinera de olika elementen på rätt sätt i heminredning uppnås balans.Trä- och eldenergi skapar en aktiv känsla medans jord-, metall- och vattenenergi är lugnande.

Ying och yang 

  Dessa två motpoler samspelar med varandra. Ljus kompletterar mörkt, manligt balanseras av kvinnligt och starkt kombineras med svagt

För att skapa välgörande harmonier i våra livsmiljöer vill Feng shui blanda kontraster för att skapa rörelse. Om inredningen består av tunga, kantiga ekmöbler, panelgardiner och rektangulära mattor kan en rund och lätt lampskärm, mjuk och rund matta och mjukfallande gardinlängder skapa välgörande kontraster som ger en känsla av balans.

 

 Bagua

För att uppnå våra livsdrömmar och uppsatta mål,
andvänds de "nio livsasspekterna" i ditt hem genom att placera ett rutmönster över ditt hem, ett rum, hela våningsplanet, trädgården eller en annan yta du vill arbeta med.
 Att lägga en Bagua:
Steg 1: Börja med att leta fram en karta över din bostad. Om du inte har någon så kan du rita upp en själv. Försök att få den så skalenlig som möjligt för bästa resultat.
Steg 2: Placera ritningen så att du har ytterdörren mot dig.
Steg 3: Dela in bostadsytan i nio lika stora rutor. Om det inte är ett fyrkantigt hus så kan du dra ut rutorna, huvudsaken är att de blir lika stora.
 
 Steg 4: Titta på bilden ovan och se i vilka områden/rum av ditt boende som de olika områdena ligger. Karriär/framtiden är alltså det som är direkt innanför ytterdörren.Om man  lägger en bagua i ett rum, och det finns flera dörrar, utgå från den dörren ni använderänderör stark, för häftig, den stör oss, den gör det svårt för oss att koncentrera oss, och den kan ge oss spänningssjukdomar, som t.ex migrän.
Chi som rör sig för långsamt, eller som har stannat upp helt, stagnerat, gör oss slöa, likgiltiga, och kraftlösa.
Chi som rör sig i lagom långsamma cirklar gör oss däremot behagligt uppfriskade, den piggar upp oss och ger oss k
Tips
 Hemmet delas in i 9 sektorer, som var och en ligger i ett av de 8 väderstrecken (mitten är tom). Till varje väderstreck hör ett eget element och en eller flera färger. För att förstärka energin i respektive område, kan du prova att följa råden i tabellen nedan.
Väderstreck/lägeElementFärg/erFörstärkare
NorrVattenBlå, svartEn tavla av ett vattenfall eller en flytande å. Inte bilder av stillastående vatten, det tolkas som Chi som har stagnerat.
NordostJordGul, beige, persikaEn tavla av ett berg.
ÖsterTräLjusgrönEn stor, grön växt med stora, runda blad.
SydöstTräMörkgrönEn blomma i en kruka, t.ex ett Penningträd, vilket drar till sig pengar.
SöderEldRödEn röd lampa, två stycken röda ljus, en röd blomma, t.ex en ros eller en rosa pion.
SydvästJordGulEn gul porslinsskål full med rosenkvarts och bergskristall i Sydväst.
VästerMetallVit, guldEn lampa med en rund metallskärm i vitt och guld. En tavla föreställande en sjö, med en gyllene ram runt om.
NordvästMetall
Häng en tavla föreställande ett snöklätt berg, med guldram i Nordväst.
 
För att få bättre tur inom de här olika områdena i livet, kan du förstärka den energi som samlas i de olika rumme få bättre tur inom de här olika områdena i livet, ka norr att göra (vatten).
Sen finns det mer att tänka på, bla något som kallas för KU-nummer,men den som vill kan kolla upp det själv,
 Det finns böcker att köpa, eller varför inte låna på bibblan.
Eller snoka runt på internet som jag gör:-)

Denna trend hur man inreder har ju funnits nu i några år, i Sverige
Och jag anser nog att skulle man slaviskt följa allt som sägs, skulle det bli ett tråkigt och inrutat liv.
Men det är kul att lära sig hur man tänker i andra delar av värden

Hej då för denna gång!



 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar