måndag 22 oktober 2012

Älgjakt

Hej
Det pågår älgjakt runt om i landet.

Jag läser fakta:

Jakttiden bestäms av klimat och av tiden för brunsten bland älgarna. I södra Sverige startar jakten på älg andra måndagen i oktober, när huvuddelen av brunstperioden passerat. I norra delen av landet kan älg också jagas före brunsten med start den första måndagen i september. Jakttidens längd är olika för de olika älgjaktsområdena. Längden bestäms varje år av länsstyrelsen.
 Det finns en avgift för varje fällt djur, 400 kr för vuxendjur, och 100 kr för kalv

Det finns olika jaktmetoder.
Löshundsjakt med  lämpar sig i områden med stora, sammanhängande marker. Hundföraren går med hunden lös mot vinden. Om hunden får kontakt med en älg som står (inte springer undan) börjar hunden skälla ståndsskall Jägaren försöker då smyga sig nära för att få en skottchans. Ofta placeras även passkyttar ut runt  där hundföraren går.
Ledhundsjakt skiljer sig från löshundsjakt genom att hunden hela tiden är i band. Hundföraren och hunden går mot vinden. När hunden känner vittring av en älg markerar den det och leder hundföraren till älgen. Även vid denna jaktform kan passkyttar placeras ut eftersom det är vanligt att älgen stöts ut  av hundföraren under dennes försök att komma nära älgen
Endast kulvapen får användas, som klassas som klass 1 vapen




   Jämthunden är en stark och snabb hund, och gråhunden används också inom jakt, främst till älg.

Drevjakt eller klappjakt används oftast i mycket älgrika marker . En drevkedja går med cirka 50 meters lucka genom stället och försöker mota fram älgarna mot utställda passkyttar.
Tryckjakt är ganska lik drevjakt men under tryckjakten är det färre personer som går i drevkedjan och de går tystare. Detta medför att älgarna går undan lugnare och oftast på redan upptrampade stigar.
Vakjakt kallas det då jägaren sitter stilla och tyst vid en känd älgplats och väntar på att älgen ska komma. Ofta kombineras smyg- och vakjakten.
 

Smygjakt, även kallat pyrschjakt, är då jägaren försöker smyga sig på älgen då de betar eller vid andra kända älgplatser. Ofta kombineras smyg- och vakjakten.
Lockjakt Under och nära inpå brunsten går det att locka älg. Jägaren härmar då antingen kons lockläte eller tjurens brunstläte. Ofta kombinerat med vakjakt.
 
(Denna informationen har jag hittat på Wikipedia)

Nya regler i år

De nya reglerna innebär bland annat att jaktlag som jagar på mindre områden, 20-30 hektar, endast får skjuta kalv.
 De nya reglerna upprör  många jägare.
Det har varit protester, insändare och debattinlägg om det här. De flesta vill jaga som de alltid gjort och förstår inte varför det ska vara nödvändigt med begränsningar när det finns gott om älg.

Det man eftersträvar från statsmakterna är mer samråd och samförstånd mellan markägare och jägare. Men många tycker att det fungerar bra idag även på det området.
De nya reglerna grundar sig bland annat på att det, de senaste åren, har rapporterats om allt färre stortjurar i markerna. Något som kan hota återväxten på sikt.






   Jaktresultat för älgjakten måste anmälas till länsstyrelsen, senast två veckor efter avslutad jakt. Denna anmälan måste ske även om inget djur fällts. Om anmälan inte kommer till länsstyrelsen, eller inte kommer in till länsstyrelsen i tid, kan jaktområdet avregistreras. Jaktområdet blir då ett så kallat K-område (kalvområde).

Ja det är mycket regler som ska följas, och det är bra tycker jag



%%%%%%%%%%%

Hittade också lite spännande info om bågjakt

Jakt med pilbåge förbjöds i Sverige 1938,men
 frågan om pilbågsjakten har stötts och blötts under många år. Jägareförbundet har tidigare sagt nej. Risken för skadskjutning ansågs för stor. För några år sedan genomfördes några försök och dessa slog väl ut.
Svenska bågjägareförbundet har arbetat för ett godkännande länge, eftersom medlemmarna har tvingats åka utomlands för att få utöva sin hobby.
- Nu har de vanliga jägarorganisationerna tillstyrkt det hela. Och dessutom har både Danmark och Åland infört bågjakt.
Men det gäller enbart rådjur och mindre vilt.
 %%%%%%%%%%%

Jag kommer ju från en släkt med älgjakt i blodet.
Älgjakt pratades det om året runt, och man provsköt med jämna mellanrum sina bössor.
Och alla dessa älghistorier, den ena värre än den andre :-)

 Ja,
 man kan lugnt säja att jag är uppväxt på älgkött, aborre och mölter






Inga kommentarer:

Skicka en kommentar