Hej
Igår plockade jag rent krusbärsbusken, vi tänkte göra marmelad av bären, som vi har gjort både förra och förrförra sommaren
Men hur det nu var så fick jag en tanke, tänk om vi skulle göra vin i år på bären.
Roger nappade på iden direkt, även om han mumlade något om likör också,
men det räckte inte bären till.
Idag åkte vi in till stan, på Drottninggatan finns det en butik som heter "Partaj", där finns allt som behövdes. .Påsen med grejerna med jäst, klarningsmedel, recept m.m. kostade 79 kr.
Tillbaka till stugan, för att mosa bären.
Här har ni receptet:
7 kg krusbär
6 kg socker
Lägg mosade bär och sockret i jäskärlet(dunken)
Häll på 10 liter kokhett vatten och rör om tills sockret har löst sej.
Fyll på med kallt vatten tills det blir 20-22 liter. låt det svalna något innan du häller i jästen, det får inte överstiga 30 grader. Rör om.Glöm inte att fylla i lite vatten i pluppröret, som är på skruvkorken.
Efter 1-3 veckor är jäsningen avslutad.
Om vinet är för sött, låt det jäsa ytterligare.
När vinet är färdigjäst silas bären av i en silduk,tillsätt jäststopp,och rör om.Tillsätt citronsyra och rör om.
Påse nummer 3 och 4 hälls i, och rör om. Låt stå för att klarna, ca 1 dygn, och tappa sen om vinet, med hjälp av en hävert, undvik bottensatsen.
Sist tillsätter du vinet med socker efter egen smak, och tappa upp vinet på rengjorda flaskor
Lagra vinet liggande i din vinkällare:)eller på ett svalt ställe.
Det exakta receptet får ni när ni är i affären, nu förenklade jag det lite, men jag ville visa er att det inte är så krångligt, och nu hoppas jag att det ska bli gudomligt gott!!
Ha det bra, kramar!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar