Hejsan
Någonting som är gott är potatisstomp, som är ett mjukt tunnbröd.
I Norge kallas den för lompe, men jag tycker inte att det är riktigt samma smak.
Och i norrland finns det också stompbröd, men den ska tydligen bakas med mjöl,fil och kryddor.
Jag har fått ett recept efter min kusin som bakat stomp i många år,
och det liknar mycket detta recept som jag hittade på internet
Ingredienser
0,5 kilo kokt potatis, 1 tsk salt, ca 1,5 dl mjöl
Tillagning
6 bröd1. Skala den kokade potatisen och riv den på rivjärnets fina sida eller använd en potatispress.
2. Strö över saltet och blanda ner det mesta av mjölet. Arbeta ihop med händerna till en fast deg. Potatisar innehåller olika mycket vätska vilket påverkar mjölåtgången.
3. Mjöla köksbänken och rulla degen till en cirka 20 cm lång rulle. Skär den i sex delar.
4. Kavla ut varje del till en rund kaka med ungefär 15 cm diameter.
5. Värm en stor stekpanna och grädda tunnbrödet ungefär två minuter på varje sida. Använd inget matfett i pannan. Bubblar tunnbrödet upp under gräddningen så tryck hål på dem med en stekspade.
5. Låt tunnbrödet svalna under en handduk. Ät som de är med smör, vira runt en kokt korv eller fyll och använd som wrap.
Smaklig måltid!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar